KRUŽĽOV: Voda strhla mosty a odrezala od obce 400 obyvateľov

24.07.2008 Bardejov

Bardejov/Kružľov 23. júla (TASR) – V obci Kružľov vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity ešte predpoludním.
Voda z rieky Solotvinec sa však o niekoľko hodín vyliala z koryta, strhla lávky a pontónový most, ktorý provizórne postavila armáda namiesto zničeného mosta povodňami v roku 2006. Vyše 400 obyvateľov časti obce nemá možnosť prejsť cez rozbúrený tok.
Rovnako museli odstaviť túto časť obce od elektrickej energie. Tok podmyl miestnu komunikáciu, ktorá praská a hrozí odtrhnutie jej časti. Povodňová komisia bude monitorovať situáciu po celú noc, pretože stále prší a predpoveď počasia hovorí o zlom počasí aj počas noci. "Ráno budeme potrebovať zásobu pitnej vody, v prípade nejakého zranenia zdravotnícky materiál. V toku sú naplavené kmene stromov a konáre, ktoré zapríčiňujú vylievanie vody do odrezanej časti. O pomoc sme požiadali hasičov, tí však zatiaľ nedokážu spomínané kmene z toku odstrániť. Budeme čakať ako sa situácia vyvinie, " povedal pre TASR starosta Kružľova Jozef Kmec.
V prípade, že bude nutné evakuovať obyvateľov z niektorých častí obce, požiadajú o pomoc armádu. Obyvateľom budú k dispozícii priestory obecného úradu a rovnako aj kultúrneho domu.
V neďalekej obci Tarnov voda rozvodnej rieky Topľa zaplavuje približne šesť domov. V záhradách je už viac ako meter vody. Topľa sa vyliala z koryta asi 300 metrov od obce a večer sa nachádzala už 150 metrov od koryta toku. Rovnako sú zaplavené hospodárske budovy. Obyvatelia už nemôžu čerpať vodu z pivníc, lebo by hrozilo, že vonkajší tlak by narušil statiku domov. Od 22.00 h. im čerpanie vody znemožnil aj výpadok elektriny.
 

Vyberte región